3 Mayıs 2011 Salı

Nisan sonu, Süverikaşı'nda...



Nisan'ı Mayıs'a bağlayan haftasonu yine arazimizdeydik. Bu sefer kulübeyi temizledik ve iyice düzenledik. Vidalayamadığımız yerleri birkaç çivi takviyesi ile sağlamladık. Arkadaşımız Hakan yeteneğini konuşturup tahta artıklarından küçük raflar yaptı.Nilüfer de kulübeyi iyice temizledi.
Kadın eli değdiği zaman bir başka oluyor :)



Kulübenin çevresindeki meşeleri daha önce Aliihsan,Sevtap,Nilüfer ve Ülkü budamışlardı. Budanan meşeler de diğerleri gibi yapraklanmaya başladı. Umuyoruz ki daha hızlı büyürler ve bize hem gölge de hem rüzgar siperi görevi görürler. Şimdilik boyları 2-2,5metre civarında. Sanırım yaz sonuna doğru farkı göreceğiz.




















Fotoğrafa makinamızın pili bitene kadar bitki resimleri çekmeyi de ihmal etmedik.

Kediotu



















Aşağıdaki bitkileri çok uğraştım ama tanımlayamadım,bitkiler hakkında çok az bilgi sahibi olduğumdan tanımlamak da oldukça zor oluyor. Bitki uzmanı arkadaşlardan yardım bekliyoruz.
(Ekleme: meyvelitepe'ye çok teşekkürler! Birinci resimdeki Lathyrus leucanthus, ikinci resimdeki Trifolium repens ( beyaz yonca) )



Yaban eriği (prunus divaricata)


Arazimizin küçük yabanıl alanlarında gezinirken karaçalıların arasında keçilerin katliamından kurtulmuş birçok yaban eriği (prunus divaricata) ağacının büyümüş olduğunu farkettik. Biraz çalıları budayınca iyice ortaya çıktılar, boyları 50cm ile 1,5 metre arasında değişiyor. Baharın gelmesi ile çalılardan önce yapraklanmaları onları farketmemizi sağladı.
Bunun dışında birçok alıç (crataegus orientalis) ağacı da yine meşe ve çalıların arasında yaşam mücadelesi veriyordu.




Alıç(crataegus orientalis)


Aşırı sıcağa ve kuraklığa çok dayanıklı olan alıçlar, kötü topraklarda ve resimde de görüleceği gibi yoğun taşlık bölgelerde bile yaşayabiliyorlar.Alıçlar, kendilerini karmaşık-dikenli dalları ve sürgünleri ile korumaya almışlar.Yine de küçükken küçük-büyükbaş hayvanlara yem olma tehlikesi ile karşı karşıyalar.


Arazimizde doğal olarak yetişen bu ağaçların yanısıra kimini fidanlıktan kimini ise dere kenarından ya da köyümüzün muhtarı Necati Bey'den temin ettiğimiz yaklaşık 70 adet fidanı sonbaharda dikmiştik. Görülüyor ki diktiğimiz ağaçların çok büyük bir kısmı tuttu ve birçoğu da yapraklandı.

Dere kenarından Necati Bey ile aldığımız Ayva


Behiçbey fidanlığından aldığımız Dişbudak yapraklı akçağaç (Acer Negundo)




Bostana gelince burçak ve arpalar karışık bir şekilde gelişmeye devam ediyorlar. Bakalım bu karışık ekim nasıl sonuç verecek hepimiz merak ediyoruz. Acıbakla ve eşek baklaları da 10-15cm boyuna ulaştılar. Birkaç hafta önce ektiğimiz nohutlar daha çıkmamış. Turplar da küçük ama yoğun filizlendikleri için nasıl gelişirler kestiremiyoruz. Bir de 2 adet yerel Yeşilöz domatesi (küpe domates) fidesi diktik ve tohum olarak 1-2 gramlık deneme ekimi yaptık.

Tohumdan yetiştirmeye çalıştığımız ağaçlardan akçaağacın çimlendiğinden daha önce bahsetmiştik. Şimdi de atkestanesi ağacları filizlenmiş ve oldukça iyi gelişmişler boyları 10cm'e ulaşmış. Bakalım bu ağaçlarımızı yaşatabilecekmiyiz.

Şimdilerde hepimiz yoğun bir şekilde arazimize su çektirmek için faaliyetlere başladık, Tüm olasılıkları değerlendiriyoruz ve havalar ısınmadan bir sulama sistemi kurmayı planlıyoruz. En kötü ihtimalle depo ile damla sulama sistemi kurmaya çalışacağız. Su işini hallettikten sonra hızla ağaç ve bostanlarımızı çitle korumaya alacağız. Bu zamana kadar karaçalı korumalarının etkili olmasını umuyoruz.

Doğal Besin Bilinçli Beslenme grubunun son toplu siparişinde Tahtacıörencik köyü ürünlerine sumak, kekik ve üzüm pekmezi gibi yeni ürünleri de dahil ettik. Sumaklar, bu bölgenin sulak kesimlerinde doğal olarak yetişen derici sumağı ağacından toplanıp öğütülerek elde ediliyor. Yapılışı ile ilgili daha detaylı bilgi edinmeye çalışacağız. Kekikler ise dağdan toplanıyor. Bu tip yabani meyve,yemiş ve baharatların tanıtılması şehirde talep eden insanlara ulaşması ve kullanılması çok önemli. Böylece doğal olarak yetişen bu türler, toplanıp işlenmesi ile gelir kaynağı olacak, dolayısıyla doğal-yerel türlerin korunması da mümkün olacak.

2 yorum:

Meyvelitepe dedi ki...

Bitki uzmanı değilim ama sorduğunuz birinci bitki "Lathyrus leucanthus" "Peavine" (Nazende)
bkz.http://www.wildflowerchild.info/search.cgi?family_id=35

İkinci fotoğraftaki bitki ise "Trifolium repens" "white clover" beyaz yonca gibi görünüyor.
bkz. http://informedfarmers.com/white-clover/

Selamlar

cemal dedi ki...

Çok teşekkürler, meyvelitepe.
selamlar