31 Mayıs 2011 Salı

Kardeş Bitkiler bostanı mayıs 2011

Tahtacıörencik köyünde sebze yetiştiriciliği ile uğraşan Necati Bey kışın bizden yerel domates tohumu istemişti. Bizde ona daha önceden Yeşilöz ve Güneşköy'den temin ettiğimiz bir miktar yerel domates tohumu verdik. O da bu tohumlardan fide üretip bir de üstüne Tahtacıörencik'in yerel biber ve patlıcan fidelerini de ekleyerek geçen hafta bizlere teslim etti. Aslında bu yaşanan olay yerel tohumların korunup çoğaltılmasının ne kadar önemli olduğunu ortaya koyuyor.

Bu fideleri geçen hafta(22mayıs) Kardeş Bitkiler küçük bostanımıza diktik. Domates, biber ve patlıcan fideleri dikimi yapıldı, damla sulama boruları yeni fidelere göre tekrar ayarlandı. Deneme amaçlı olarak birkaç adet de melez (hybrid) tohumdan üretilen fide de diktik. Sanırım sezon sonunda farkı göreceğiz.

Nisan sonunda ise deneme amaçlı 2 adet yerel Yeşilöz küpe domatesi fidesini bostanımıza dikmiştik. Hatta o zaman köyden bize dikim yapmak için çok erken olduğunu söylemişlerdi ama artık şanstan mı yoksa Yeşilöz küpe domateslerinin dayanıklılığından mı bilinmez ilk diktiğimiz 2 fide oldukça iyi gelişmiş durumda.

Nisan'da dikilen Yeşilöz(Güdül-Ankara) küpe domates fidesi 28 mayıs tarihi itibariyle durumu aşağıdaki resimlerde görülebilir. Neredeyse çiçek açmak üzere



28 mayıs itibariyle Kardeş Bitkiler bostanının (küçük bostan) durumu da aşağıdaki resimde görülebilir. Bakla, burçak ve mürdümüklerin arasına diktiğimiz domates, biber ve patlıcanlar.


Eşek baklası ve üzerindeki uğurböceği. Yararlı böcekleri çekmesi açısından iyi bir seçim gibi :)


Büyük bostan'da Yeşilöz peygamber arpası ve aralarında tohumlarını Ulus'tan aldığımız burçaklar gelişimleri oldukça iyi.


Acıbakla, gelişimleri çok iyi, çoğu çiçek açtı, güçlü bir bitki.



Geçen hafta dikilen fidelerimiz bu sene bahar aylarının aşırı yağışlı geçmesinden dolayı pek susuz kalmadılar ancak gündüz aşırı sıcaklardan dolayı yüzey toprağı çıplak olduğundan aşırı çabuk kuruyor ve toprak çatlıyordu. Bu sebeple bu hafta arazideki meşe ağaçlarının diplerine dökülmüş yaprak, palamut, dalları el arabasıyla taşıyarak fidelerin diplerine sererek malç (mulch) yaptık.



Böylece fidelerin yüzey toprağı nemi daha uzun süre tutacak ve çürüyen yaprak,dal,palamut sapları gibi organik maddeler de toprağı besleyecek, yani yeşil gübre olacak.

Çıplak yüzey (toprak çabuk kuruyor ve çatılyor)


Malçlı yüzey (toprak daha uzun süre nemli kalıyor, bitki kökü sıcaktan daha az etkileniyor)

Hiç yorum yok: