24 Mayıs 2011 Salı

damla sulama sistemi



Mayıs ayının ortalarında ağaçlarımızı sulamak için damla sulama sistemi kurdurduk. Henüz su şebekesi çektiremediğimiz arazimize 2 tonluk bir depo alıp damla sulama sistemini tüm ağaçları ve bostanımızı da kapsayacak şekilde kurdurduk.Bu sırada kurulumu yapan usta bize sistemin nasıl kurulduğunu da öğretti.

Damla sulama sisteminin ekonomik olmasının yanısıra birçok avantajı var. En önemlisi su israfı olmuyor.İstenilen bitkinin çevresinde borular daire şeklinde bağlanarak sadece istediğiniz bitkiyi sulamanıza imkan sağlıyor. Bunun yanında kullanımı kolay, sulamak için dolaşmak zorunda kalmıyorsunuz, vanayı açtığınızda tüm bitkileriniz aynı anda orantılı olarak sulanmış oluyorsunuz. Vanalar ayarlı olduğu için istediğiniz sıradaki bitkileri daha fazla ya da daha az sulayabiliyorsunuz.

Bu sene, bahar aylarında,ülke genelinde olduğu gibi bizim bölge de normalden fazla soğuk ve yağışlı geçti. Gözlemlerimiz doğrultusunda yeni fidanlarımızın hepsinin sağlıklı olduğunu söyleyebiliriz.
Nemli kalmaları ve ısı değişikliklerinden etkilenmemeleri için diplerine meşe yaprakları ile doldurduk. Özellikle karaçalı ve meşe ağaçlarının diplerinde biriken yaprak, dal, tohumların çürümesi ile bol miktarda organik madde (humus) biriktiğini gözlemiştik. Elimizden geldiğince bu humuslu toprağı da yeni fidanların diplerine sererek yeşil gübre takviyesi yapmayı da ihmal etmedik.Böylece hem malç hem de gübreyi doğal bir yolla elde etmiş olduk.

Aşağıdaki resimde küçük ceviz fidanının çevresinde damla sulama borusu ve meşe yapraklarından oluşan yüzey örtüsü görülebiliyor. Çevresindeki tel örgü ise keçilerden korumak için. Birçok ağacın korumasını karaçalıların dikenli dallarını kullanarak yaptıysak da birkaç ağaç için tel örgü kullandık.

Hiç yorum yok: