31 Mayıs 2011 Salı

Güneşköy ve "Bahçemiz 2011" projesine katılım çağrısı


"Güneşköy nedir, kimdir, neler yapar?". Anlatmak kolay değil, ama deneyeceğim. Anlatmak kolay değil, çünkü Güneşköy ile tanıştığım 2007 baharından bu yana, ve elbette bunun çok öncesinden beri, Güneşköy'ün çalışmalarına sayamayacağım kadar çok insanın katkısı; Güneşköy'ün de bizlere, doğaya ve yaşama sayamayacağım kadar çok katkısı oldu. Güneşköy yalnız Ankara için değil, bütün Türkiye ve hatta bütün dünya için, doğayla uyumlu üretim ve yaşam pratiklerine yönelik katılımcı çalışmaların önde gelen örneklerinden biri oldu.

Kimisi Hisarköy'eki 70 dönümlük arazi üzerinde, kimisi de şehirde, ama hepsi de doğayla uyumlu ve barışçı bir toplum vizyonuna dönük çok sayıda proje, atölye çalışması, üretim, paylaşım ve iletişim gerçekleşti. Bunlar arasında
  • Bahçemiz Projesi gibi ekolojik tarım çalışmaları,
  • Biyoyakıt ve Güneş Serası gibi model uygulamalar,
  • Ekolojik arazi restorasyonu ve ağaçlandırma çalışmaları
  • Kerpiçten kulübe, saman balyasından ev gibi ekolojik mimari çalışmaları,
  • Hisarköy'lü çocuklarla atölye çalışmaları, Hisarköy halkıyla ekolojik üretim konusunda bilgilendirme sohbetleri ve köyde organik tarıma geçişinin sağlanması gibi yerele dönük çalışmalar
dışında, Güneşköy'lülerin alt çalışma gruplarının ve tek tek bireylerinin gerçekleştirdiği
  • Tekel İşçileri eylemine, Anadolu'yu Vermeyeceğiz hareketine verilen destekler,
  • Toroslar'da ve Anadolu'nun diğer köşelerinde Kültür Köyleri oluşturma çalışmaları,
  • EDE (Ekolojik Tasarım Eğitimi) çalıştayları,
  • “Dragon Dreaming” ve Onarıcı Çemberler gibi, ortak niyetli topluluklara yönelik, kolektif çalışma, iletişim ve sorun çözme yöntemlerini teşvik eden çalışmalar,

ve mutlaka burada atlamış olduğum daha birçok girişim gerçekleşti.... Güneşköy'de ve çevresinde doğan, orada filizlenen pek çok fikir ve etkileşim bambaşka yerlerde meyveler verdi: Permakültür çalışma grupları, Ankara ve İstanbul'da EDE iletişim ve çalışma grupları, Kardeş Bitkiler gibi yeni katılımcı ekolojik köy girişimleri... Bir yerden sonra Güneşköy'ün ve Güneşköy'lülerin çalışmalarını anlatmaya çalışmak anlamsız hale geliyor: Tanıyanların iyi bildiği gibi, Güneşköy'ün içinde, yakınında, çevresinde duran pek çok insanın yaşamının her günü yeni yaratımlarla, yeni paylaşımlarla dolu.

Güneşköy'ün bütün bu çalışmaları arasında, 2006 yılından bu yana her yıl (planlama, üretim ve dağıtım aşamalarındaki büyük zorluklara ve zaman zaman sezonun zarar edilerek kapatılmasına karşın), kararlılıkla, inançla, toprağa ve insana duyulan sevgiyle sürdürülen Bahçemiz Projesi'nin çok ayrı bir yeri var. “Bahçemiz”, Buğday Derneği'nin 2005 ve 2006 yıllarında İstanbul Cumhuriyetköy'de gerçekleştirdiği “Bahçe” projesinin, başka bir coğrafyada da olsa devam etmesini sağladı. Her yıl ortalama 80 destekçi ile yürüyen bu proje, ekolojik yaşam çalışmalarında katılımcılığın en güzel örneklerinden biri oldu. Permakültür ilkelerine uygun şekilde, doğal tarım uygulamaları çerçevesinde düzenlenen bostan alanı, Hisarköy'lülerin organik tarıma geçişi için örnek teşkil etti. Proje sayesinde yıllardır Ankara'daki pek çok insan kendisi, aileleri, çocukları için doğal, besleyici, güvenli, sağlıklı gıdalara erişim sağladı. Üretim sezonu boyunca Güneşköy arazisine, bostanımıza düzenlediğimiz toplu ziyaretler sırasında, bizim gibi kent insanları toprağa dokunma, sebze üretim süreçlerini bizzat gözlemleme ve katılma şansı buldu. Güneşköy ziyaretlerimizin nasıl geçtiğiyle ilgili fikir sahibi olmak isteyenler için: Ali Gökmen Hoca'mız kaleminden 2009 Bahçemiz Katılımcı Ziyareti Günlüğü .Bir de tabii, Claire'in blogu.

Güneşköy'le ilgili daha pek çok bilgiyi, blog yazısını ve fotoğrafı http://www.guneskoy.org.tr adresindeki Web sitesinde bulabilirsiniz. Bir de buraya tıklayarak indirebileceğiniz bir broşür var; gerçi tarihi biraz eski (2007) ama, Güneşköy'ün amaçlarını ve çalışma alanlarını özet bir şekilde anlatıyor. Bostandan fotoğraflar da!

Güneşköy'deki çalışmaları izlemek, katılmak, sürecin bir parçası olmak için Güneşköy e-posta iletişim listesine (yahoo group) üye olabilirisiniz: http://health.groups.yahoo.com/group/guneskoy/
Aşağıdaki çağrı metni ile sizleri bir kez daha “Bahçemiz 2011” projesinin katılımcısı destekçisi, parçası olmaya davet ediyoruz! Katılım formunu ise şu adresten indirebilirsiniz:

Güneşköy Bahçemiz 2011 Katılım Formu

Sevgiler,
Ceyhan

===========================================

Sevgili Güneşköy Dostları,

Bahçemiz 2011 başlıyor!
Ailenizi doğal ürünlerle sağlıklı beslemek, doğaya daha az zarar vermek, doğal koşullarda yetiştirilen sebzeleri çiftçiden doğrudan almak, ürünün yetiştiği bahçeyi ziyaret edip çalışmalara katılmak ister misiniz? Bu sorulara cevabınız evet ise sizi Bahçemiz 2011 projesine katılmaya davet ediyoruz! 

Bu proje kapsamında, Kırıkkale Hisarköy'deki 75 dönümlük arazimizin 10 dönümlük kısmında ve 108 m2 genişliğinde seramızda, tamamen ekolojik yöntemlerle sebze üretip, Bahçemiz projesine katılacak yaklaşık 80 aileye -size- her hafta dağıtmayı planlıyoruz.

Beş yıldır sürdürmekte olduğumuz Bahçemiz projesinin bu yıla ait kısmı Bahçemiz 2011 çalışmaları başladı. İki yıldır bahçede yeni bir yöntem ile ekim yapıyoruz. Yükseltilmiş yataklar hazırladık ve çok iyi sonuç aldık. Artık toprağı sürmeden ekim yapabiliyoruz. 

Bu sene tohumlarımızın büyük bir bölümü geçen seneki bahçemizden ve organik tohum üreticisi Yalova’da Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi’nden ve ASGEN firması’ndan geliyor. Ürün yelpazemiz ektedir. Bahçemiz projesi çok küçük boyutlu olmasına rağmen, ülkemizin gıda güvenliği ve köylerimizin sürdürülebilirliği için iyi bir örnek olmuştur. Bu projenin özenle korunması gerektiği kanısındayız.

Geçen yıl haftada 2 gün (Pazartesi/Perşembe günleri) 35 ve 40’ar kutu dağıttık ve neredeyse tüm Ankara’yı dolaştık. Bu durum hem bütçemizi zorladı hem de karbon ayak izimizi arttırdı. Bu nedenle, bu sene yapılacak başvurulardan, grup başvurularına ve aynı adreste veya aynı bölgede toplananlara öncelik vereceğiz. Grupların en az 5 kişilik olması tercih sebebidir.  

Dağıtımımız Ankara ili merkezi için geçerlidir ve hafta içi bir gün, verilen adrese yapılacaktır. Başvuru sayısına göre dağıtım planlaması yapılacak ve sizlere bildirilecektir.

Bu sene arazimizde Tarım Bakanlığı’nın desteğiyle başlatılan ‘Güneş Serası’ projesi tamamlanmak üzeredir. Seranın bitmesi durumunda üretimimize destek olacaktır. 

Katılım için ekte verilen formu doldurup, ctemurcu@gmail.com adresine gönderebilirsiniz. 

Konu ile ilgili her türlü sorunuzu yine ctemurcu@gmail.com adresine yazabilir ya da 0533 211 91 08 nolu telefonu arayabilirsiniz.

Lütfen bu iletiyi ilgilenebileceğini düşündüğünüz arkadaşlarınıza da gönderiniz.

Saygılarımızla,
Ceyhan Temürcü


EK BİLGİ
1. Bahçemiz projeleri her yıl yeniden başlatılır, daha önce projeye katılmış olsanız bile ekteki formu doldurup katılımınızı yinelemeniz gerekmektedir.

2. Form üzerine diğer beklentileriniz ve düşüncelerinizi de yazabilirsiniz.

3. Destekçi sayısı en fazla seksen kişi olacaktır ve ilk seksen başvuru işleme konacaktır.

4. Formu şimdi doldurmanız ödemeye hemen başlamanız anlamına gelmiyor, ödemeye başlama form üzerindeki seçeneğinize göre gerçekleşecektir.

5. Dilerseniz ödemeyi bir kerede yapabilirsiniz. Ya da belirtilen taksit tutarlarının altında kalmayacak şekilde kendiniz taksitlendirebilirsiniz.

6. Tüm başvuru sahiplerinin e-posta adresleri Güneşköy haberleşme listesine eklenecektir ve proje ile ilgili bilgilendirmeler bu listeden yapılacaktır.

ÜRÜN YELPAZESİ:
No
Ürün
No
Ürün
1
bakla
13
Kıvırcık
2
Balkabağı
14
Lahana
3
Bamya
15
Maydanoz
4
Biber dolma
16
Patates
5
Biber sivri
17
Patlıcan
6
Brokoli
18
Pazı
7
Domates
19
Pırasa
8
Fasulye
20
Roka
9
Salatalık
21
Semizotu
10
Ispanak
22
Soğan
11
Kabak


12
Kavun



Hiç yorum yok: