6 Ağustos 2013 Salı

yaz sonuna doğru göletin durumu

Sonbaharda yaptığımız yağmur suyu toplama göleti 5 temmuza kadar su tutabildi, daha iyi bir planlama ve daha derin bir gölet ile tüm yaz yüzeyde su tutmanın mümkün olduğunu görmüş olduk. Göletin kazımı sırasında çıkan ve göletin hemen alt kısmına yığılan toprağa dikilen üzümlerin durumları oldukça iyi. Ayrıca cevizler de sağlıklı demekki bizimki gibi çok sert killi topraklara ekim-dikim yapmadan önce en azından bir kere derince kazıp toprağın havalandırılmasının sağlanması gerekiyormuş.







Bundan sonrasında ya küçük göletler ya da yağmur hendeklerini eşyükseltiye uygun şekilde kazdırıp permakültürde açıklandığı şekilde ekim-dikim yapmaya çalışmamız gerekir.
Arazinin çeşitli yerlerine dikilen ağaçların durumu buradakiler kadar iyi değil.  Diktiğimiz ağaçların hiçbirini yeterince sulayamadığımızı da tekrar hatırlatmakta fayda var. Bizimki gibi sert killi toprağa sahip, yazın çok kurak geçen yerlerde su hasadı tekniklerinin doğru kullanılmasının ne kadar önemli olduğunu görmüş olduk. Geriye kalan çok iyi bir planlama ile yeni gölet veya yağmur hendeği projelerinin gerçekleştirilmesi kalıyor. 

2 yorum:

Jade Farm dedi ki...

Yağmur hasadı ile ilgili yazıları keyifle okudum. Bizim koşullarımız sizinkinin tamamen zıddı: arazi düz, toprak milli... Gene de o kadar yararlandım ki. Ayrıca umutlandım da. Oldukça sığ ve geniş yapılmış olmasına ve çevrede gölge yapacak ağaçlar olmamasına rağmen 5 Temmuza kadar suyun bitmemesi çok iyi. Cevizleriniz büyüyüp gölge yaptığında daha uzun süre yararlanabileceksiniz. Belki rüzgar tarafına perde oluşturacak bitkiler de düşünülebilir.
Berin Ertürk
Maksudiye köyü, Adapazarı

cemal dedi ki...

Merhaba Berin Hanım,tavsiyeleriniz için teşekkürler,zaten güneşi kesmek için ağaçlandırma yaptık ancak bunun işlevsel hale gelmesi yıllar alacaktır bir de göletin üst tarafının toprağı iyi dğeildi oradaki ağaçlar kurudu ancak resimlerde belli olmamasına rağmen zaten gölet hafif çukurda kalıyor ve rüzgardan çok daha az etkileniyor,yine aynı sebepten sabah ve öğleden sonra güneşe maruz kalmıyor,çok sığ bir gölet ama daha derinleştirecek imkanımız olmadı,sert killi toprağı kepçe bile zor kazıyor ve maliyet yükseliyor. selamlar.
Cemal.