21 Ekim 2012 Pazar

2012 yılının sonuna gelirken

2012 yılı hepimiz için biraz yoğun ve biraz da sıkıntılı geçti. Tahtacıörencik'teki arazimize hala su çektirememiş olmamız biraz belimizi büktü. Geçen senelerde diktiğimiz fidanların büyük bir kısmı kurudu. Hala armut ve dut yaşıyor ancak gelişemiyorlar doğal olarak. İkinci seneleri ancak hala oldukça kısa ve cılızlar. Bunun dışında bir takım maddi sıkıntılarla da boğuştuk.Zaten bu devirde maddi sıkıntı yaşamayan kaç insan vardır ki? Bunun yanında bir de hastalıklar, doğum olayları yaşanınca Tahtacıörencik'teki arazimize hiç gitmez olduk.
Bu arada Ceyhan ve ailesi kendisinin de açıkladığı gibi Kardeş Bitkiler grubundan ayrıldılar. Biz - ekibin geriye kalanı aynen yolumuza devam ediyoruz.

Bu sonbahar tekrar araziye gitmeye başladık. 4 arkadaş Ekim başında kış gelmeden  tahta kulübemizin çatısını kapattık. 


Başka bir haber de önümüzdeki bahar arazimizde arıcılık yapmaya başlamayı planlıyoruz. Bu son derece deneyim ve ustalık gerektiren işi layıkıyla yapabilmek için şimdiden çalışmalara başladık. Amacımız hiçbir kimyasal ilaç ve destek olmaksızın arı ürünleri ( bal,polen,propolis) üretmek. Çok ciddi arı hastalıkları var, dikkat edilmezse tüm koloniyi yok edebiliyor. Varroa (arı kenesi) mücadelesinde her arıcı mutlaka ilaç kullanmak gerektiğini söylüyor. Belki mecbur kalırsak organik tarımda kabul edilen bir takım ilaçları deneyebiliriz ama hedef sıfır ilaç. Bakalım ne olacak?

Süveri çayı yöresinin bitki çeşitliliğinin arıcılık için çok uygun olduğunu biliyoruz ancak bu yıl kuraklık nedeniyle arıcılar normalden daha az bal alabilmişler. Bu sene o civara yaz boyu hiç yağmur yağmadı. Umarım önümüzdeki sene böyle olmaz.

Kovanları koyacağımız yeri sürüler, ayı ve diğer tehditlere karşı korumak amacıyla önce arazideki taşları kullanarak bir taş duvar örüyoruz.

Duvarın sağlam olması için harcın bir miktar çimento kullanmak zorunda kaldık. Birkaç kürek çimento eklediğimizde arazideki killi toprak ve saman karıştırınca epey sağlam oluyor.


Bu duvar bir anlamda deneme olacak, eğer başarılı olursa ki şimdiye kadar duvarın oldukça sağlam olduğunu test ettik,  tüm araziyi de bu şekilde kapatma imkanımız olabilir.

Şimdilik bu kadar umarım bundan sonraki süreçte daha sık güncelleme yapma şansımız olur.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Gabion Duvar örmeniz lazım.
Nette biraz araştırma yaparak.
http://www.youtube.com/watch?v=fusG3HIoXsc