Bahar geldi gelecek. Doğa uyanmaya başladı. Tabi biz de hazırlıklara başladık. Yine kardeş bitkiler bostanı yapacağız. Ve bu kez büyük olasıkla çok daha iyi iş çıkaracağız.
Bostanımızı bu kez Karacahasan köyüne taşıyoruz: Talat Bey'in elma bahçesinde yaklaşık 250 m2'lik bir alan belirledik. Bu kez şartlar daha iyi; orada halihazırda oturmuş bir sistem var. Birkaç hafta içinde bostan alanını ekime hazırlayacak, Barut ve Bulut'tan korumak üzere çitle çevirecek ve erkenci ürünleri ekmeye başlayacağız: Havuç, turp, marul, maydonoz, kişniş, bakla, bezelye, soğan, ... . Arkasından damlama sulama sistemimizi kuracağız. Yine "kardeş bitkiler" sistemiyle karışık ekim yapacağız. Elma bahçesinin tam bir doğal tarım alanına dönüşmesi için de Talat Bey ile bilgi alışverişi yapacak, elimizden geldiğince bahçe işlerine de katılacağız. Pek yakında burada bostan alanımızın fotoğraflarını görecek, ekim planımızla ilgili daha fazla bilgi bulacaksınız. Elbette, bahçe çalışmalarımıza katılmak isteyen herkese açığız.
Keleş Dayı'mızın Yeşilöz'deki bahçesini de bırakmıyoruz. Her şeyden önce elma ağaçlarının ve üzüm bağlarının bakımını daha iyi yapacağız. Tarlayı da sulama gerektirmeyecek ürünler için kullanacağız. Zaten güzden 2 çeşit buğday, 2 çeşit arpa, burçak ve çavdar ekmiştik. Yakın zaman içinde yulaf, mercimek, nohut, mürdümük de ekeceğiz.
Güzün ektiğimiz tahılları Aralık başında ve 27 Şubat'ta fotoğrafladık. Bu konuda bilgi ve deneyim biriktirmeye devam ediyoruz. Malumunuz üzere, ekolojik tarımda bahçeyi kışın çıplak bırakmamak, hem ürün çeşitliliği açısından hem de toprağın biyolojik bütünlüğü için önemli. Aşağıda Şubat sonundan birkaç fotoğraf var: Çavdar tarlamız, "Peygamber arpası" yakın çekim ve burçak yakın çekim:
Kardeş Bitkiler ahalisi olarak geçen yıl doğal ürün çalışmaları da başlatmıştık. Yaptığımız elma sirkesi, aynısafa merhemi, kış iksiri, atkestanesi yağı ve ısırgan özütünü çok sayıda arkadaşımız deneme fırsatı buldu. Sonuçları kendi ağızlarından dinlemenizi isterdim! Ekolojik yaşam çalışmalarımıza destek olmak isteyen arkadaşlar bu ürünlerden edindiler ve bağışlarıyla bizi destekledikler. Ayrıca küçük ölçekte Kalecik Karası şarabı ve bal şarabı da yaptık. Ürünlerimizin tanıtım ve açıklamalarını şu sayfada görebilirsiniz: http://groups.google.com/group/dogal-bilincli-beslenme/web/karde-bitkiler-rnleri
Bu yıl doğal ürün çalışmalarına devam etmeyi ve çeşitlerimizi artırmayı planlıyoruz. Ekim planımıza şifalı bitkileri de dahil edeceğiz.
Bu yıl üretim alanlarımızı farklı bir yönden de değerlendireceğiz: Özellikle çocuklu ailelere yönelik Ekolojik Çiftlik Gezileri düzenleyeceğiz. Geçen yıl küçük çaplı geziler yapmıştık zaten. Çocuklarımızın doğaya çıkma ihtiyacı konusunda fazla söze gerek yok. Bu konuda Artı Yaşam topluluğu ile birlikte bir girişim de başlattık: Çocuk ve Doğa Ağı. Web sitesi henüz tam hazır değil: www.cocukvedoga.com. Çocuklarımız (ve büyüklerimiz) için doğa eğitimi alanı olarak kullanabileceğimiz olağanüstü güzellikte alanlarımız var: Güneşköy arazisi (Yahşihan), Keleş Dayı'ların bahçesi (Yeşilöz), Talat Akıllılar elma bahçesi (Karacahasan), Hüseyin-Keziban Genç ailesinin Doğanbey Köyü'ndeki (Yapraklı-Çankırı) yaşam ve üretim alanları. Ankara'dan biraz uzaklaşmayı göze alanlar için seçeneklerimiz daha da çok. Güç birliği yaptıkça çocuklarımızı büyük şehirlerin beton ve asfalt zeminlerine, soğuk duvarlarına, elektronik cihazlarına mahkum olmaktan kurtaracak ve doğayla yeniden bütünleşmelerini sağlayacak seçenekleri de artıracağız.
Doğal yaşam pratiklerinin önemli bir yönü olan doğal beslenme konusunda da hep birlikte çok yol katettik: "Doğal Besin, Bilinçli Beslenme" grubu (http://groups.google.com/group/dogal-bilincli-beslenme) sayesinde artık doğal ürünlere aracısız şekilde erişiyor, aynı zamanda duyarlı üreticileri destekleyip doğanın sağlığına da katkı sağlıyoruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder