22 Haziran 2014 Pazar

Warre kovan içine koloni yerleştirmek



2013 ocak ayında,kendi imkanlarımızla,alternatif karakovan tiplerinden "warre" kovan yapmıştık. İlgili yazımıza da bu linkten ulaşılabilir. http://kardesbitkiler.blogspot.com.tr/2013/01/warre-kovan-yapm.html

Ancak geçen sene acemilik ve oğul alma tecrübemiz olmadığından hiç oğul alamamıştık.Oğul zamanını yakalayamamıştık ve aslında standart fenni kovanlarla bile zor çalışabiliyorduk.

Bu sene deneyimlendik.Mayıs yağmurlarının yoğunluğu,çiçeklenmenin artışı ile oğul açısından çok bereketli bir dönem geçti. 8 olan kovan sayımız neredeyse 20'ye yükseldi. Tabi çıkan oğullardan hepsi birinci ve güçlü oğulllar değiller, warre kovana koymak için birinci ve güçlü oğul koymak gerektiği söyleniyor. Warre kovanlar hakkında daha detaylı bilgi almak için bu link http://warre.biobees.com/

2 gün önce bir oğul çıktı ve warreye konulacak kadar geniş kadroya sahipti. Çıkan oğulu bir kovaya çırptım ve warrenin çatısını kaldırarak katın içine silkeledim. Yalnız maalesef çatıyı geri kapatırken ana arı ezilerek ölmüş. Yine de bir ümit belki çıkan oğul içinde başka ana da vardır diye düşünmeden edemiyorum. Birkaç saat sonra baktığımda hemen arka duvarın kıyısında öbeklenip petek örmeye başlamışlar. Tabi kovan kendi yapımımız olduğu için bir sürü hata yapmışız, warre'de kat ve taban ayrı duruyor, tahtaların altını tam düz kesemediğimiz için ( el dokepajı ile çok zor oluyor) arada 3-5mm lik boşluklar kalmış. Arılar zaman zaman buradan girip çıkabiliyor. Umarım yakın zamanda propolis ile kapatabilirler. Eğer düzgün kesim yapılmış olsa çok daha iyi olurdu, siz kendiniz yapmaya karar verirseniz bile tahtaları marangoza kestirme imkanınız var ise daha muntazam olur.

Bizim kovanda kullandığımız tahtanın et kalınlığı 3cm, warreciler, 2,5cm et kalınlığının yeterli olduğunu söylüyor,çatısını ise teleskopik yaptığımız için ısı izolasyonu açısından fenni kovanlardan daha iyi olacağını düşünüyorum.

Gelecek seneye mutlaka warre sayısını arttırmalıyız, kalıplık kereste (çam) kendiniz alıp kestiğinizde çok ucuza geliyor. Çatısı,tabanı, izolasyon kutusu ve 2 adet kat yaklaşık 50-60TL'ye mal edilebiliyor.Bir marangoza yaptırdığınızda yaklaşık 120-160TL fiyat istiyorlar,tabi çok muntazam yapıyorlar.Camlı versiyonu için bir miktar daha bütçe ayırmak gerekebilir ancak kovanların için görmeye değer.Açıkçası camlı warre yaptırma imkanı olan kaçırmasın. Piyasadaki en ucuz langstroth kovan bildiğim kadarıyla 2 kat olarak yaklaşık 80TL. Bunun malzemesi de kendi yaptığımız kadar kaliteli olmuyor. Budaklı,çatlaklı yerleri çok oluyor.Kapak üstü sac olduğundan ısı izolasyonu kötü, güneşte aşırı ısınıyor,soğuğa karşı ise dayanıklı değil.Et kalınlıkları 2cm civarı olduğu için ne sıcak ne de soğuktan korunmak için yeterli gelmeyebilir. Kışın ekstra bölme tahtası ya da çuval bezi içine sarılmış strafor ile ek önlem almak gerekiyor. 

Sonuç olarak warre'yi deneyip göreceğiz, tabi fenni kovanlarımız da olacak. Önümüzdeki senelerde oğul çıktıkça warre,perone,kenya gibi alternatif karakovanlara aktaracağız. Bulabilirsek eski geleneksel sepet kovan ve içi oyulmuş büyük kütük kovan da almaya çalışacağız.

Hiç yorum yok: