26 Mart 2012 Pazartesi

Tahtacıörencik'te bir doğal etkinlik alanı planlıyoruz...

Bu pazar ( 25 mart 2012 ) havaların da ısınmasını fırsat bilip Tahtacıörencik köyüne bir gezi gerçekleştirdik. Yanlış hatırlamıyorsam eğer tam 26 kişiydik. Hal böyle olunca gidiş-geliş için en iyi seçenek toplu olarak otobüs kiralamaktı. Geziyi düzenleme amacımız da hem piknik yapmak,köyü ve civarını daha önce görmemiş olanların görmesini sağlamak,hem de gelecekte etkinlik,dinlenme ve doğal tarım uygulamalarının yapılacağı bir alan olarak planlanan yerin yapım sürecine destek olmaktı. Necati muhtar ile önceki konuşmalarımızda Süveri çayı yakınlarında köyün ortak alanı olan bir bölgede gelen ziyaretçilerin piknik yapma, dinlenme, çocukların oyun oynama etkinlik yapma ve ilgi duyanların doğal tarım uygulama-denemeleri yapma gibi amaçlar için kullanılabilecek bir alan oluşturmak istediğinden bahsetmişti. Tam olarak yerini bile kafasında netleştirmişti. Bize de gidip görmek ve elimizden gelen desteği vermek kalıyordu.

Alana gittiğimizde gerçekten buranın sözünü ettiğimiz etkinlikler için çok uygun olduğunu gördük. Çaya yaklaşık 200-300 metre uzaklıkta hafif eğimli bir yamaçta bulunan bu alanın belli bölümleri eski zamanlarda köylüler tarafından düzlenmiş, yer yer taşlarla çevrelenmişti. Çocukların oyun oynayıp ve etkinliklerde bulunabilecekleri, köyü ziyarete gelenlerin iyi vakit geçirebileceği, doğal tarım denemeleri yapmak için küçük orta ölçekli bostan olarak kullanılabilecekleri, doğal küçük bir havuz yapılabilecek yerler, açık hava toplantı ve buluşmalarının yapılabilmesi için gereken büyüklüğe sahip. Etkinlik alanı olarak planlanan yer halhazırda sumak, böğürtlen, kuşburnu, ahlat, yemişen, ceviz, dut, meşe,incir, kavak gibi türlerden oluşan çok çeşitli bir doğal bitki örtüsüne de sahip.

Ortak amacımız tabiki ilk olarak doğal yapıyı ve alanda bulunan yerel bitki türlerini koruyarak burayı güzel bir etkinlik alanına dönüştürmek, zaten Necati muhtar bu konuda oldukça hassas ve titizdir.

Biz de 26 kişilik bir ekip olarak gitmişken bir işin ucundan tutalım istedik ve bir süre çay kenarında gezip piknik yaptıktan sonra ufak bir alanı ekim için hazırlamaya başladık. Burada yabani çalıları sökerek toprağı belledik ve ekim için hazırlamaya çalıştık. Bu vesileyle fotoğraflar için Pervin Hanım'a teşekkürler.




Seda Güner'in fotoğrafları ise aşağıdaki bağlantılarda:




Önümüzdeki haftalarda tekrar gitmeye fırsat bulabilirsek hazırladığımız yerlerin ekimine başlayabiliriz belki de...

Bunun dışında geçen hafta alana Ceyhan ve çalışmalarımızda bize içtenlike destek olan Güdül'lü Muzaffer ustanın diktikleri yerel ağaç fidanlarını (hünnap, badem, üvez, kara erik, alıç) da sulamayı ihmal etmedik.

Akşama doğru köye uğrayıp kısa bir gezinti ve çay molasının ardından tekrar yollara düştük.

Umarım gelecekte güzel etkinliklerin ve buluşmaların yapıldığı, doğayla bütünlük içinde güzel bir etkinlik alanının da temellerini atmışızdır...

Cemal.

Hiç yorum yok: