23 Şubat 2009 Pazartesi

Bahçe Nasıl Olacak?

Kardeş bitkiler bahçemiz 80 cm aralıklı 40 sıradan oluşacak. Sıra aralarında ıspanak olacak. Ispanak sıraları belirlemenin yanında toprağı gevşetmek, beslemek, yararlı böcekleri çekmek ve ana ürün fidelerine hafif gölge sağlamak için ekiliyor. Çiçeklennmeden önce biçilip yerine bırakılacak. Bunların üzerine de 'yerinde kompost' ('sheet composting') denen yöntemle yaz boyunca kompostlama yapacağız (Bundan sonra mutfak artıklarınızı çöpe atmayın! Hayvan gübresi ve talaş da bulursak ne ala).

Sıralar C-A-C-B-C şeklinde gidecek, yani A ve B sıralarının arasında C sıraları olacak. A sıraları bütün bir sezona yayılan ana ürünlere ayrılıyor. Örneğin domates, biber, kabak, hıyar, patlıcan, fasülye, bezelye, patates, lahana, kereviz, kavun, karpuz vs. B a sıraları yılda iki kez ürün alınabilek sıralar: Örneğin bakla, marul, kıvırcık, fındık turbu, pazı, ıspanak, sarımsak vs. C sıraları ise kısa sürede hasat veren ya da sık ürün alınabilen (ve diğerlerine biyolojik koruma sağlayan) otlar için. Örneğin, dereotu, maydanoz, turp, havuç, sarımsak, roka, tere, kıvırcık, rezene, anason, semizotu vs. Geniş alana yayılan A bitkilerinin (örneğin hıyar, kabak, kavun, karpuz) yanlarındaki C sıraları sadece erken ilkbaharda kullanılacak, sonra boş kalacak.

Bir sıranın kesiti aşağıda gösterildiği gibi olacak. Üst kısmında su kanalı, onun Altında asıl bitki, onu altında da ıspanak sırası.



Şimdi çok gecikmedeen sıraları birbirinden ayıracak ıspanakları ekmemiz gerek. Yani 40 sıra ıspanak. Ispanakların (sıra sınırlarının) yeri belli olsun diye iki uca birer sopa saplayıp iple birleştireceğiz. Ana ürün olarak bu mevsimde şunların ekimini yapabiliriz: Bezelye, bakla, havuç, ıspanak, kimyon, fındık turbu, pazı.
Yaz başına kadar boş kalacak sıralara ise yeşil gübre olarak hardal, fiğ ve
mürdümük ekeceğiz. Haydi çocuklar bahçeye!

Taslak ekim planı aşağıda (bunu elimizdeki tohumlara göre güncelleyeceğiz):

C 39 Maydanoz-Aynısafa
A 38 Domates-Turp
C 37 Havuç
B 36 Kereviz
C 35 Pırasa
A 34 Biber
C 33 Soğan
B 32 Pazı
C 31 Bezelye-Turp
A 30 Lahana-Adaçayı
C 29 Bezelye-Dereotu
B 28 Brokoli
C 27 Dereotu
A 26 Fasülye-Mısır-Sakız Kabak
C 25 Marul
B 24 Karalahana, papatya, sarımsak
C 23 Mercanköşk
A 22 Kavun-Bamya
C 21 Turp-Civanperçemi-Tagetes
B 20 Marul
C 19 Kereviz-Pırasa-Aynısafa
A 18 Domates-Fesleğen
C 17 Pırasa-Nane
B 16 Turp
C 15 Marul-Rezene
A 14 Hıyar-Acur
C 13 Sarımsak
B 12 Çilek
C 11 Turp
A 10 Fasülye-Mısır-Bal Kabak
C 9 Dereotu/hyssop
B 8 Brokoli
C 7 Bakla - Aynısafa
A 6 Patlıcan - Kedinanesi
C 5 Bakla -Civanperçemi
B 4 Brüksel Lahanası-Patates
C 3 Kişniş
A 2 Biber, Bamya, kekik
C 1 Havuç, tagetes

2 yorum:

Pinar dedi ki...

Yine tohum ekim zamanlari ile ilgili sorum var!:) Listedeki tum sebzelerin/bitkilerin ekim zamani sizin iklimde ayni mi? Yoksa bu liste size 1 sene boyunca neler ekilecegini soyluyor ama ekim zamanlari farkli mi? O durumda da bazi siralar bos mu kalacak?

Belli ki bir seyleri tam anlamamisim!:)

Ceyhan Temürcü dedi ki...

Merhaba Pinar,

Birkaç gün biraz işlerim yoğun, sonrasında sorularına cevap yazacağım. E-posta adresini ctemurcu at gmail.com'a gönderebilir misin?