17 Temmuz 2014 Perşembe

2014 yaz ortası gelişmeleri...

Yaklaşık 20 gün önce oğul yerleştirdiğimiz warre (üst çıtalı karakovan) kovanımızın içinde neler olup bitiyor diye açıp bakmak istedik, normalde warre kovanı açıp kontrol etmenize gerek yok zaten müdahale şansınız yok. 8 çıtadan 6'sını örmüşler, karakovanlarda arıların petek örme işlemi temel veya kabartılmış petek verilmediğinden daha yavaş oluyor ancak güçlü oğullar, kısa zamanda, mevsim de iyi ise oldukça petek örebiliyorlar.

Üstteki resim warre kovanın içinin görünümü, iç hacmin yarısından fazlasını örmüşler. Bu şekilde kışı atlatabilirler mi bilinmez, eğer daha erken oğul koyabilmiş olsaydık tamamını kapatırlardı.






Langstroth tipi kovanlarda karakovan üretimi de başarılı bir şekilde devam ediyor. Normal çerçevelerin içine yuvarlak ya da kare eklemeler ile balarılarının çerçevede baştan sonra petek örmeleri sağlanıyor.
Temel petek kullandıklarımız da süzme bal olarak değerlendirilecek ve arıların kabarttıkları petekler bir sonraki sene bal doldurmaları için onlara geri verilecek.

Mayıs başında taştan yaptığımız yükseltilmiş yataklara ektiğimiz domatesler,haziran ortasında çok şiddetli dolu yağışına maruz kalmalarına rağmen olumsuz etkilenmediler.Hiç bir kimyasal ilaç,gübre vs. kullanmamıza rağmen hiç hastalanmadılar. Meyve verimlerini kıyaslayamıyorum ancak tatmin edici olduğunu söyleyebilirim. Dipleri kurumuş meşe yaprakları ile iyice malçlandı böylece nemi çok uzun süre tutabiliyorlar. Damla sulama ile sulandıkları için de su tüketimi oldukça az.




Yağmur suyu göletinin alt kısmına geçen sene diktiğimiz üzüm ve cevizler de çok az sulanmasına ve toprağı fazla killi olmasına rağmen oldukça sağlıklı ve iyi gelişti.


Taştan dairesel ya da spiral yataklar içinde birçok bitki çeşidi yetiştirmek mümkün. Resimdeki taş yatak içinde yer elması,patates ve aynısafa çiçekleri birlikte yetişiyor. türleri seçerken özelliklerini araştırmadık yalnızca bir deneme idi. Yer elmasının diğer bitkilere olumsuz etkisi olduğu söylense de böyle bir etki göremedik.