22 Haziran 2014 Pazar

Warre kovan içine koloni yerleştirmek



2013 ocak ayında,kendi imkanlarımızla,alternatif karakovan tiplerinden "warre" kovan yapmıştık. İlgili yazımıza da bu linkten ulaşılabilir. http://kardesbitkiler.blogspot.com.tr/2013/01/warre-kovan-yapm.html

Ancak geçen sene acemilik ve oğul alma tecrübemiz olmadığından hiç oğul alamamıştık.Oğul zamanını yakalayamamıştık ve aslında standart fenni kovanlarla bile zor çalışabiliyorduk.

Bu sene deneyimlendik.Mayıs yağmurlarının yoğunluğu,çiçeklenmenin artışı ile oğul açısından çok bereketli bir dönem geçti. 8 olan kovan sayımız neredeyse 20'ye yükseldi. Tabi çıkan oğullardan hepsi birinci ve güçlü oğulllar değiller, warre kovana koymak için birinci ve güçlü oğul koymak gerektiği söyleniyor. Warre kovanlar hakkında daha detaylı bilgi almak için bu link http://warre.biobees.com/

2 gün önce bir oğul çıktı ve warreye konulacak kadar geniş kadroya sahipti. Çıkan oğulu bir kovaya çırptım ve warrenin çatısını kaldırarak katın içine silkeledim. Yalnız maalesef çatıyı geri kapatırken ana arı ezilerek ölmüş. Yine de bir ümit belki çıkan oğul içinde başka ana da vardır diye düşünmeden edemiyorum. Birkaç saat sonra baktığımda hemen arka duvarın kıyısında öbeklenip petek örmeye başlamışlar. Tabi kovan kendi yapımımız olduğu için bir sürü hata yapmışız, warre'de kat ve taban ayrı duruyor, tahtaların altını tam düz kesemediğimiz için ( el dokepajı ile çok zor oluyor) arada 3-5mm lik boşluklar kalmış. Arılar zaman zaman buradan girip çıkabiliyor. Umarım yakın zamanda propolis ile kapatabilirler. Eğer düzgün kesim yapılmış olsa çok daha iyi olurdu, siz kendiniz yapmaya karar verirseniz bile tahtaları marangoza kestirme imkanınız var ise daha muntazam olur.

Bizim kovanda kullandığımız tahtanın et kalınlığı 3cm, warreciler, 2,5cm et kalınlığının yeterli olduğunu söylüyor,çatısını ise teleskopik yaptığımız için ısı izolasyonu açısından fenni kovanlardan daha iyi olacağını düşünüyorum.

Gelecek seneye mutlaka warre sayısını arttırmalıyız, kalıplık kereste (çam) kendiniz alıp kestiğinizde çok ucuza geliyor. Çatısı,tabanı, izolasyon kutusu ve 2 adet kat yaklaşık 50-60TL'ye mal edilebiliyor.Bir marangoza yaptırdığınızda yaklaşık 120-160TL fiyat istiyorlar,tabi çok muntazam yapıyorlar.Camlı versiyonu için bir miktar daha bütçe ayırmak gerekebilir ancak kovanların için görmeye değer.Açıkçası camlı warre yaptırma imkanı olan kaçırmasın. Piyasadaki en ucuz langstroth kovan bildiğim kadarıyla 2 kat olarak yaklaşık 80TL. Bunun malzemesi de kendi yaptığımız kadar kaliteli olmuyor. Budaklı,çatlaklı yerleri çok oluyor.Kapak üstü sac olduğundan ısı izolasyonu kötü, güneşte aşırı ısınıyor,soğuğa karşı ise dayanıklı değil.Et kalınlıkları 2cm civarı olduğu için ne sıcak ne de soğuktan korunmak için yeterli gelmeyebilir. Kışın ekstra bölme tahtası ya da çuval bezi içine sarılmış strafor ile ek önlem almak gerekiyor. 

Sonuç olarak warre'yi deneyip göreceğiz, tabi fenni kovanlarımız da olacak. Önümüzdeki senelerde oğul çıktıkça warre,perone,kenya gibi alternatif karakovanlara aktaracağız. Bulabilirsek eski geleneksel sepet kovan ve içi oyulmuş büyük kütük kovan da almaya çalışacağız.

16 Haziran 2014 Pazartesi

Balözü (nektar) akımı ve oğul zamanı

Balözü(nektar) akımı, bizim bulunduğumuz bölgede mayıs ortalarında başlıyor ve temmuz sonuna kadar devam edebiliyor tabi bu durum yağış ve sıcaklığa göre değişkenlik gösteriyor. Bu sebepten arıcılar, balözü akımı bitene dek kovanlardan tam olarak ne kadar bal alacağını tam olarak bilemiyor. Şu sıralar balözü akımının tam ortasındayız ve mayıs başından beri şiddetli yağışların da etkisiyle çiçeklenme normale göre daha fazla oldu diyebiliriz. Dolayısıyla güçlü balarısı kolonileri oldukça fazla bal toplayabildiler. Birkaç kolonimizin ikinci katı tamamen bal ile dolduruldu ve üçüncü katları vermek durumunda kaldık. Kolonilerde oğul verme eğiliminin de artması ile kovan sayımız  22'ye çıktı. 3 kovanımız geçen seneden kalmak üzere 5 adet de bir arıcı tanıdığımızdan almıştık. 8 olan koloni sayımız, gelen oğullar ile 22'ye çıkmış oldu. Arıların oğul vermesi bala yönlendirilmiş kovanlar için istenen bir durum değildir ve sıklıkla arıcılar tarafından engellenmeye çalışılır. Ancak bizim kovan sayımız az olduğu için bal hasadından çok koloni sayısını çoğaltmak daha önemli. An itibariyle bala yönlendirdiğimiz 7 adet kolonimiz var ve bunlardan bir sıkıntı olmazsa bu kolonilerden toplam 100-150kg bal almayı planlıyoruz. Her kolonide en az karakovan örmek için bıraktığımız birkaç boş çerçeve de mevcut. Yaklaşık 10kg kadar da karakovan balı elde edebiliriz.
  Hasat ettiğimiz baldan daha da önemlisi mevcut kolonileri korumak ve yaşatabilmek,nektar akımı bittiğinde yeterli bir kadro ve bal stoğuna sahip olmaları son derece kritik. Doğada balözü bol olduğu için, geç gelen zayıf oğulların bile kendini toparlama ve güçlenme şansı olabileceğini düşünüyoruz.