26 Mayıs 2014 Pazartesi

Balarıları için nektar ve polen kaynağı olan yabani bitkiler

*** Aşağıdaki bitkiler, zaman içinde gözlemlediğimiz ve bölgemizde  (Tahtacıörencik/Güdül/Ankara) balarılarının sık ziyaret ettiği bitkilerden derlenmiştir. Tabiki doğadaki nektar,polen ve propolis kaynakları bu kadarla sınırlı değildir, belki daha yüzlerce bitki türü balarılarına besin sağlamaktadır.
      Kullanılan fotoğrafların tamamı arılığımız çevresinde uzun zaman içinde gezinti ve gözlemler esnasında çektiğimiz, arşivimizden derlenmiş fotoğraflardır. 



Beyaz üçgül (trifolium repens) yonca olarak da bilinir,baklagiller familyasındandır. balarıları için önemli bir nektar kaynağıdır, dayanıklı bir bitkidir, mayıs ayında çiçeklenir, ezilmeye karşı dayanıklıdır, hayvan yemi olarak da kullanılır.balı ve poleni çok lezzetli olur.Bal verimi de yüksektir.


Arap sümbülü (muscari bourgaei) genellikle şubat-mayıs aylarında çiçeklenir, bitkinin çiçekleri fazla miktarda nektar (balözü) salgıladığından balarıları için önemli bir besin kaynağıdır.

 Ornitogalum umbellatum adlı bitki Sakarca olarak da bi
linir. Önemli bir nektar ve polen kaynağıdır, kış ve bahar aylarında ne ihtiyacı vardır, gölgelik yerleri daha çok sever.nisan-mayıs ayında çiçeklenir ve yaz kuraklığını da bir yere kadar tolere edebilir.

Patlangaç çalısı (Colutea arborescens),1-2 metre boylanabilen çok yıllık çalı formunda bir bitkidir.Kuraklığa dayanıklıdır, engebeli arazileri sever, önemli bir nektar kaynağıdır, mayıs ayı sonlarında doğru çiçeklenir, balarılarının sevdiği  ve sık ziyaret ettiği bir bitkidir.

Gelincik (Papaver rhoeas) önemli bir polen kaynağıdır, orta derece balözü salgılar,geniş bir yayılıma sahiptir.

Ballıbaba (Lamium ...) birçok alttürü mevcuttur.Balarıları için önemli bir polen kaynağıdır, mayıs ayı başlarında çiçeklenir. Verimli toprakları sever, soğuğa oldukça dayanıklıdır.

Devedikeni (Carlina marianum) haziran-temmuz aylarında çiçeklendiği için balarıları için son derece değerli bir nektar kaynağıdır,bal akımının sonlarında çiçeklendiği için  balarılarına önemli ölçüde besin sağlar, balı aromatik ve kalitelidir, bal verimi en yüksek gruba dahildir.

Karaçalı (Paliurus Aculeatus), çalı formunda çok yıllık bir bitkidir.3-4 metreye kadar uzayabilir.Çok dayanıklı bir bitkidir.Her türlü zor koşulda hayatta kalabilme özelliğine sahiptir,hatta kazma ile kökünü sökmediğiniz sürece asla ölmez. Mayıs ayı sonlarında çiçeklenir, balarıları için çok önemli bir nektar kaynağıdır, bal verimi yüksektir ve balı lezzetli,kaliteli olur. Tahtacıörencik civarında çok yoğun olarak bulunur, hatta dominant türdür.Taşlık ve kötü toprakta rahatlıkla yetişir,neredeyse hiçbir bitki onunla rekabet edemez.Bölgenin arıcılık açısından en önemli bitkisi de denilebilir.

*** Yukarıdaki resimde karaçalı üzerine oğul vermiş bir koloni görülüyor.


Ankara Çiğdemi (Crocus ancyrensis) çiçeklenme dönemi itibariyle en önemli bitkilerdendir. Ocak sonundan mart ayına kadar çiçeklenebilir. Bu aylarda,İçanadolu koşullarında, balarıları için doğada başka hiçbir nektar kaynağı yoktur.,

Kekik (beyaz çiçekli-dağ kekiği-yabani kekik) (thymus ...) mayıs-haziran aylarında çiçeklenir, balı çok kaliteli ve aromatiktir. Taşlık alanlarda yetişebilir, dayanıklı bir bitkidir.

Engerek otu (Echium Vulgare) kuraklığa dayanıklı çok yıllık bir bitkidir, haziran ortalarında çiçeklenmeye başlar, önemli bir nektar kaynağıdır,bal verimi yüksektir.Balı kaliteli ve çok güzel aromaya sahiptir. Bu bitkiden elde edilen bal geç kristalize olur.

Böğürtlen (Rubus fruticosus L) dere kenarlarında ve su kaynaklarına yakın yerlerde görülür,çiçeklenme yaz boyu devam eder ve oldukça uzun sürer. Bal verimi orta derecedir.

Ahlat (Pyrus elaeagrifolia),   yabani armut ağacıdır,kuraklığa dayanıklıdır. Nisan ayında çiçeklenir, balözü ve polen kaynağı olarak önemli bir yere sahiptir.

Alıç ve Yemişken (Crataegus) ağaçları yabani meyve ağaçlarıdır, nisan ayında çiçeklenmeye başlar. Balözü ve polen kaynağı olarak önemli bir yere sahiptir.



5 Mayıs 2014 Pazartesi

3 mayıs tarihli gezimizden ...

Bol yağışlı günlerin arasında,3 mayıs cumartesi günü hava açık ve sıcaktı.Daha önceden planlamaya çalıştığımız ancak en son güne kadar kaç kişi katılacağı belli olmayan gezimiz için ortak araç kiralayamadık ancak bir grup insan özel araçlarla toplanıp Tahtacıörencik'teki arazimizin  yolunu tuttuk. Gün boyu evin önünü düzenledik, birkaç tamirat işi yaptık, çayımızı içtik,yemeğimizi yedik,sohbet ettik, kısa bir köy ziyareti yaptık, kovanları açıp arıları kontrol ettik ve biraz taş duvar ördük. Bir baktık gün bitmiş... Akşam olunca rakı ve mangal keyfi...

Baharın tüm güzellikleri, temiz hava ve tanışmaktan çok memnun olduğumuz yeni arkadaşlarımızla bir güne pekçok şey sığdırmayı başardık.

Bundan sonra mümkün olduğunca haftasonları Tahtacıörencik'teki arazimizde buluşmak,tanışmak,sohbet etmek,toprakla-taşla,kuşla-böcekle uğraşmak,bilgi paylaşmak, ve harika doğanın tadını çıkarmak için ziyaretler gerçekleştirmek istiyoruz.

Bizimle iletişime geçmek, etkinliklerimizden, gezilerimizden haberdar olmak için

kardes-bitkiler@googlegroups.com e-posta listesine üye olabilirsiniz. görüşmek dileğiyle. Herhangi bir duyuru yapmamış olsak bile yolunuz Güdül,Beypazarı tarafına düşer ise biraz yolunuzu uzatıp bizi ziyaret etmek isterseniz kapımız her zaman açık olacaktır.