28 Kasım 2012 Çarşamba

Sonbahar gözlemleri, çalışmalar devam ediyor

  Eylül,Ekim,Kasım aylarında haftada ikigün farklı ekiplerle Tahtacıörencik Kardeş Bitkiler arazisindeydik. Yaptığımız gözlemler ve çalışmaları şöyle özetleyebiliriz:
  Herşeyden önce kurak bir yılı daha geride bıraktır. Meteoroloji verilerinde de 2012 yılının bizim bölge açısından çok kurak bir yıl olduğu raporlanmış. Yaz boyu zaten hiç yağış olmadı, Eylül'de çok hafif birkez, Ekim ayında birkaç kez, Kasım başında ise kuvvetli 3-4 gün yağış oldu. Bu yağış durumu mevsim normallerinin oldukça altında. Köylüler doğru zamanı seçip buğday ekimlerini tamamladılar, şimdilerde yeşillendi ve kışı geçirebilecek boya ulaştı. Bizim arazideki durum ise diktiğimiz ağaçların bir kısmı ikinci yılını güç bela hayatta kalarak geçirdiler.


2 yıllık gözlemlerimiz sonucu arazideki koşullara ( kuraklık, toprak durumu, rüzgar ...) en uygun (üretkten türler) meyve ağacı türlerinin armut (fidanlıktan), dut (yerel), erik (yerel), ayva (yerel) olduğunu söylenebilir.

 Böyle zor koşullarda su hasadı tekniklerini kullanmak, iyi malçlama (toprak örtüsü) yapmak şart. Bu amaçla bir adet  yağmur suyu toplama havuzu yaptırdığımızdan önceki yazılarda bahsetmiştik.Eğer beklediğimiz sonuçları alabilirsek seneye iyi bir planlama ile başka yağmur suyu toplama havuzları ve hatta yağmur hendekleri yapabiliriz.

Araziyi ziyaret etme sıklığımız ve işgücü kapasitemizi de hesaba katarsak çok büyük bir araziyle baş edemeyeceğimiz ortada. Bu nedenle permakültürde önerilen küçük yoğun sistemler kurarak az ama öz ürün almak daha doğru görünüyor. Bu nedenle taştan yükseltilmiş sebze yatakları yapmıştık.

Taş çevresindeki toprağı nemli tutuyor, ısıyı dengeliyor, rüzgardan koruyor ve üstüne basılmadığı için toprak yumuşak kalıyor, formu bozulmuyor. Yükseltip toprak derinliğini arttırmak da bitkilerin daha iyi gelişmesini sağlıyor. Taş yatakların içinde ekimde ektiğimiz tereler büyüdü, maydonozlar ise geç çimlendiği için yeterince iyi gelişemedi.



Bu tip yükseltilmiş taş yataklar sayesinde birçok ürün yetiştirmek mümkün görünüyor.

Son yağışlardan sonra epey zaman geçmesine rağmen diğer yerlerdeki topraklar kupkuru olmasına rağmen yatakların içi nemli , hatta içinde mantar bile bitmiş



































Önümüzdeki bahar arazide arıcılık yapmayı planladığımızdan da bahsetmiştik. Arılık olarak planladığımız yeri yine arazideki taşları kullanarak duvar örüyoruz. Bu yorucu ama bir o kadar da zevkli işi yaptıkça daha da iyiye gidiyoruz.

Yaptığımız tüm çalışmaları birbiri ile bağlantısı var bir bakıma. Taş duvar kuzey ve kuzeydoğudan gelen soğuk rüzgarlardan arıları koruyacak, yağmur suyu göleti arıların su ihtiyacını karşılayacak, aynı zamanda nemli toprakta daha çok çiçek açacak ve arılar buradan nektar ve polen ihtiyaçlarını karşılayacaklar. Yağmur suyu göletindeki suyu mevsimlik sebze ve ağaç sulamada kullanabileceğiz. Arılar polen taşıyarak çiçeklenmeyi arttıracak dolayısıyla meyve verimi artacak. Tabi şimdilik bunların hepsi birer varsayım, ne olup biteceğini baharda yaşayarak göreceğiz.

Baharda civardaki bitki çeşitliliği oldukça yüksek oluyor ancak sıcakların başlaması ile haziran-temmuz arası kuruyor amaç olabildiğinde çevreyi nemli tutmak ve çiçeklerin daha uzun süre yaşamasını sağlamak.

Taşduvarın son hali alttaki resimlerde görülebilir, sıkı çalıştığımız için tahminizden daha önce bitecek gibi görünüyor.

Görüldüğü gibi arazideki taşlar çok işimize yarıyor. Duvar örebiliyoruz, sebzeler için yükseltilmiş yatak yapabiliyoruz, ağaçlar için iyi bir rüzgar siperi ve malç malzemesi oluyor. Zaten arazide varolan eski ağaç ve çalılar hep taşlık alanlarda gelişmiş diğer boşluk alanlar tamamen otla kaplı kalmış. Bir bildikleri var demekki.

6 Kasım 2012 Salı

sonbahar ekimleri

2 kasım cuma günü arazideydik. Açılan yağmur suyu göletinin altına fiğ, burçak ve eşek baklası ektik. Amacımız kepçenin açtığı toprağı bahara kadar ekim-dikim için hazırlamak. Eğer uzun süre su tutmayı başarabilirsek yağmur suları ile dolan göletten sulama yaparak mevsimlik sebze yetiştirmeyi deneyeceğiz. Merak ve heyecanla yağmur suyu göletinin dolmasını bekliyoruz.

Duvar örme işlerini de biraz yavaşlatarak devam ettiriyoruz. Açıkçası biraz yorulduk. Bahara kadar zamanımız var.