18 Eylül 2012 Salı

Son havadisler

Öncelikle, bu yazı benim (Ceyhan) bu blogdaki son yazım.
Epey bir zaman önce ailecek, Kardeş Bitkiler adıyla bilinen gruptan ayrıldık. Bunda sürü sebep var ama en kısacası; grupla birlikte ortak kararlar alarak ilerlemekte zorlandık.Her birimizin hayatında pek çok ilgi alanı, dert ve sorumluluk varken, hepimiz da bunlarla fazlasıyla meşgulken, ortak hedefler doğrultusunda çalışmak zor bir hedefti, biz kendi adımıza başaramadık.

Kardeş Bitkiler grubunda kalan arkadaşlarımızla gönül bağımız, ilişkilerimiz ve köyümüzde birlikte çalışma hayallerimiz sürüyor.Ben ve Nihal, zaman ve fırsat buldukça köy ile ilgili gelişmeleri, yazılarımızı başka şekillerde sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz. 

Gruptan ayrılmışken, Kardeş Bitkiler bloguna neden (son bir) yazı yazıyorum diye sorulacak olursa... hem ayrılmış olduğumuzu iletmek, hem de bu blogda daha önce duyurduğumuz işlerin sonuçlarını paylaşmak istemiş olmam...

Br önceki yazımızda Tahtacıörencik Köyü'nde bir doğal etkinlik alanı planlıyoruz demiştik: Dogal Bir Etkinlik Alanı

25 Mart'ta dostlarla birlikte bir otobüse doluşup, Süvari Çayı'nın yukarı kısmındaki bir arazide ağaçlandırma çalışmaları başlatmış, hatta bir de bostan yeri hazırlamaya başlamıştık. O zamandan bu yana ilgili arkadaşları bilgilendirmeyi ihmal ettik, affola. Bu çalışmanın arkasını getiremedik, çünkü o sırada aidiyeti belirsiz olan bu arazinin büyük kısmının tapusunun yan köyden bir arkadaşta olduğu ortaya çıktı. Sonuçta bu arkadaş için araziyi biraz temizlemiş olduk. Umuyoruz ki o zaman diktiğimiz hünnap, badem, erik, üvez, alıç ağaçları tutmuştur. Fakat yılmış değiliz; köyden arkadaşlarla birlikte, şehirden gelen dosylarımızla birlikte hem eğlenip hem çalışabileceğimiz, ağaç dikip bostan büyütebileceğimiz bir mekan arayışımız sürüyor.

Geçen sonbaharda (Ekim sonu ve Kasım ortası), köydeki iki farklı arazide yerli tahıl çeşitleri denemeleri yaptığımızı da duyurmuştuk: Güz Ekimleri

Burda amacımız, köyün iklim koşullarına en uygun olan buğday çeşitlerini tespit etmek ve elimizde  az miktarda bulunan 'peygamber arpası'nı çoğaltmaktı. Denemesini yaptığımız çeşitler:

- Üveyik buğdayı (Doğanbey, Hüseyin Genç)
- Sarı buğday ((Bayramiç, Balıkçı Mustafa'dan)
- Karakılçık buğdayı (Bayramiç, Balıkçı Mustafa'dan)
- Kavılca buğdayı (Bayramiç, Balıkçı Mustafa'dan; İlhan Koçulu'ya sevgilerimizle)
- Havran kızılcası (Bayramiç, Balıkçı Mustafa'dan)
- Erzurum kızılcası (Bayramiç, Balıkçı Mustafa'dan)
- Çavdar (sap çavdarı, Bayramiç, Balıkçı Mustafa'dan)
- Çavdar (Yozgat kaynaklı, Yeşilöz'de aldığımız hasattan)
- Peygamber arpası (Güdül, Yeşilöz'de iki yıldır ektiğimiz tohumdan)

Ne yazık ki geçtiğimiz sezonda Türkiye'nin her yerinde buğday-arpa verimi çok düşük oldu. Köyümüzde de güzün toprak çok geç tava geldi, sonrasında uzun süre yağmur olmadı, kış da çok sert geçti. Üstelik biz elimizdeki buğday-arpa-çavdar çeşitlerini el yordamıyla, yeterli bilgi ve deneyim olmadan ekmiştik. Yine de kavlıca buğdayı dışında hepsi yetişti. Verim hepsinde düşük görünse de (rakam veremeyeceğim) biz amacımıza ulaştık: Hangi çeşitlerin köy için daha uygun olduğunu görebildik.

Buğdaylar arasında bir numarada... üveyik buğdayı! Fakat bu çeşidi köyde çoğaltmayı düşünmüyoruz, çünkü Çankırı kırsalına özgü olan bu türün oraya özel kalmasını istiyoruz. İki numarayı sarı buğday ve karakılçık buğdayı paylaşıyor. Fakat karakılçık buğdayında gözlemlediğimiz bir özellik, gelecek yıllar için bu çeşidi seçmemizin gerekçesi oldu: İyi yetişemeyen başaklarda bile tane küçük kalmıyor, başakta tane sayısı az bile olsa mutlaka içini dolduruyor...

İki çavdar çeşidi de iyi yetişti. Fakat kızılca buğdaylar iyi sonuç vermedi. Ne yazık ki peygamber arpasında da hem toplam hasat, hem tane kalitesi düşük kaldı. Yerel olduğunu sandığımız bu çeşidi çoğaltma çalışmalarına yarım teneke ile başlamıştık, şimdi elimizde bunun da yarısı kaldı. Artık daha dikkatle ekip biçeceğiz...

Bunlardan başka, son yazımızdan bu yana geçen zaman zarfında köy ve çevresinde, özellikle  ekolojik gelişim açısından pek çok olumlu gelişme oldu. Köylülerin Süvari Çayı'nda planlanan HES projesine karşı açtıkları davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Köydeki sebze üreticilerinin çoğu doğal tarıma geçiş yaptı. Köyün üreticileri Yenişehir ve Ayrancı pazaryerlerinde tezgah açtılar. Köyden şehre doğal süt tedariki başladı. Güdül İlçe Tarım'ın ve kaymakamlığın katkılarıyla köydeki ailelere 700 tane yumurta tavuğu dağıtıldı. Köyde ağaçlandırma ve doğa koruma çalışmaları sürüyor.

Köy ve çevresinden güzel haberleri sizlere duyurmaya devam etmek umuduyla...

ceyhan